فهرست مطالب

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 56 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • قادر بایزیدی*، کیانوش فرجی صفحات 439-453

    فضاهای زیستی و در متن آن، «خانه ها»، از نیازها و آفریده های ماندگار انسانها در هر جامعه انسانی بوده و با وجود سالهای متمادی ساخت و زندگی در آنها، همچنان طراوت، لطافت، تعلق خاطر و رمزگونگی در تمام ابعاد آنها مشهود است. این فضاها به عنوان اصیلترین و زیباترین دستاورد ملموس معماری، علاوه بر حفظ آسایش و آرامش استفاده کنندگان، مبین هویت آنان بوده و از طریق مولفه های متعددی خاطرات، رویاها و امیدهای ساکنان را به بهترین شیوه پاس داشته اند. یکی از این مولفه ها طبیعت است که معانی متنوعی را از طریق لایه های معماری متناسب با شرایط زمان به مخاطب منتقل می کند. هدف اصلی در این پژوهش شناسایی مولفه های تاثیرگذار در آفرینش مفاهیم طبیعت و نحوه حضور آنها در معماری خانه های ایران است. روش شناسی پژوهش، تبارشناسی فوکویی و برای تحلیل داده ها، از روش نشانه شناسی پیرس استفاده شده است. مطالعات تحقیق نشان می دهند که معانی حاصل از طبیعت فقط در درون خانه ها نهفته نیستند؛ بلکه در چارچوب گفتمانهای خاص متناسب با شرایط جامعه در هر دوره تاریخی با قدرت پیوند خورده، هویت و ذهنیت ساخته اند. حضور کالبدی، عملکردی و محتوایی طبیعت علاوه بر یادآوری گذشته از طریق معانی صریح و ضمنی، تحت تاثیر تحولات مدرنیته و ایجاد گرایشهای متنوع معماری منجر به تولید دانش و معانی جدید در حوزه صنعت، هنر و معماری گردید.

    کلیدواژگان: تبارشناسی فوکویی، طبیعت، خانه، معماری ایران
  • محسن نیازی، هادی رازقی مله*، صباح متولیان، حسن پیری صفحات 455-471

    هدف اساسی تحقیق حاضر، بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و نگرش جامعه محلی نسبت به بوم گردی پایدار می باشد. برای تبیین ابعاد مساله از نطریات بوردیو، پاتنام و اورامز استفاده شده است. برای انجام تحقیق حاضر از روش پیمایش استفاده شده است. جامعه آماری در تحقیق حاضر شامل تمامی ساکنین 18 سال و بالاتر روستای چی چی نی کوتی شهرستان لاهیجان می باشد. برای تعیین حجم نمونه از نرم افزار pass استفاده شد که از این طریق حجم نمونه 103 نفر برآورد شده است. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات نیز از پرسشنامه استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داده است که متغیر مشارکت (441/0) و متغیر اعتماد اجتماعی (202/0) به ترتیب، بیشترین و کمترین تاثیر را بر متغیر نگرش جامعه محلی نسبت به بوم گردی پایدار دارند. همچنین یافته ها نشان دهنده تاثیر مثبت سرمایه اجتماعی (شبکه روابط، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی) بر نگرش جامعه محلی نسبت به بوم گردی پایدار می باشد؛ به این معنی که با افزایش میزان سرمایه اجتماعی، میانگین نگرش جامعه محلی نسبت به بوم گردی پایدار افزایش (مثبت) می یابد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شبکه روابط. اعتماد اجتماعی، بوم گردی پایدار
  • علی اکبر عنابستانی*، سحر احمدزاده، حمید شایان صفحات 473-487

    امروزه مدیریت در روستاهای مختلف به ویژه روستاهای دارای تنوع قومی، مذهبی، زبانی و به خصوص روستاهای حاشیه کلان شهرها به دلیل حجم گسترده مهاجرین یک چالش چند فرهنگی است. هوش فرهنگی به مدیران روستایی در درک مخاطبان مختلف، مدیریت تیم های متنوع، به کارگیری استعدادهای میان فرهنگی و سازگاری با شبکه های رهبری کمک می کند. در این پژوهش تلاش شد تا میزان اثرگذاری هوش فرهنگی بر عملکرد وظیفه ای دهیاران در نواحی روستایی موردبررسی قرار گیرد. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی- تحلیلی است که بخش عمده ای از داده های آن بر اساس مطالعات میدانی از سطح منطقه جمع آوری شده است. جامعه آماری تحقیق شامل 24 روستای نمونه با جمعیت 86856 نفر در قالب 23997 خانوار است که حجم نمونه 227 نفر با روش کوکران تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک از بین روستاییان انتخاب شده است. به این حجم نمونه تعداد 24 دهیار، 24 نفر از اعضای شورای اسلامی روستاها و 6 نفر از کارشناسان اداری را افزوده، درنهایت 281 پرسشنامه تکمیل شده است. یافته های مطالعه بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل ساختاری نشان می دهد که به طورکلی هوش فرهنگی بر عملکرد وظیفه ای دهیاران با ضریب تعیین 1976/0 تاثیر مثبت و مستقیم دارد. از میان ابعاد هوش فرهنگی نیز بعد استراتژی با ضریب 3247/0 بیشترین تاثیر مثبت و معنادار را بر عملکرد وظیفه ای دهیاران داشته است و پس ازآن به ترتیب ابعاد رفتار، دانش و انگیزش هوش فرهنگی بر عملکرد وظیفه ای دهیاران موثر بوده اند.

    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، دهیاران، مدیریت روستایی، عملکرد وظیفه ای، شهرستان مشهد
  • صمد سمیع، مهرداد رمضانی پور*، لیلا ابراهیمی، آمنه حقزاد صفحات 489-507

    مسکن کالایی بادوام، غیرمنقول، چندبعدی، غیرهمگن و بسیار پرهزینه است ودر سازمان اجتماعی فضا نیز نقش بسیار موثری دارد به همین دلیل در برنامه ریزی مسکن باید سیاست هایی اتخاذ شود تا برای هریک از گروه های اجتماعی مثل گروه های کم درآمد شرایط دسترسی به مسکن تسهیل شود که یکی از روش های نوین جهت رسیدن به این مهم در برنامه ریزی، روش های مبتنی بر آینده پژوهی می باشد دراین راستا هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل کلیدی موثر بر مسکن گروه های کم درآمد شهری می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی و تحلیلی است. به منظور گردآوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش کارشناسان مرتبط با مسکن و گروه های کم درآمد می باشند که به دلیل مشخص نبودن تعداد جامعه جهت نمونه گیری از میان آن ها 35 نفر به صورت هدفمند انتخاب شده اند. شاخص های مورد استفاده نیز شامل 43 متغیر در 5 بعد مختلف می باشد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها نیز از تکنیک پویش محیطی و دلفی و نرم افزار میک مک استفاده شده است. بر اساس یافته های حاصل از روش دلفی و پویش محیطی، 43 عامل به عنوان عوامل موثر در برنامه ریزی مسکن گروه های کم درآمد شهر رشت شناخته شدند که پس از تحلیل صورت گرفته توسط نرم افزار میک مک، در نهایت 15 عامل از جمله قیمت مسکن، بیکاری، سیاست های نامناسب فقرزدایی، نرخ رشد جمعیت، اجاره مسکن، مصالح ساخت، سرمایه گذاری های دولتی و خصوصی، قیمت زمین، اعتبارات ساختمانی،هزینه های ساخت وساز، نبود حکمروایی خوب شهری، توزیع ناعادلانه منابع قدرت، میزان درآمد، تورم، عوارض و مالیات ها به عنوان عوامل کلیدی موثر در توسعه مسکن گروه های کم درآمد شهر شناسایی شده اند

    کلیدواژگان: اقشار کم درآمد، برنامه ریزی مسکن، رویکرد آینده‏ پژوهی، شهر رشت
  • پروانه قلی پور*، سید حبیب الله رحمتی، محمدمهدی مظفری صفحات 509-522

    امروزه، موضوع مکان یابی مجتمع های صنعتی در سطح ملی و منطقه ای در ساختار اقتصاد کلان با توجه به منافع حاصله و مسایل راهبردی از اهمیت و نقش حیاتی برخوردار است. چرا که منجر به بهینه سازی زمان، هزینه و جلوگیری از هدر رفتن منابع انسانی، مالی و زیست محیطی، توسعه ای اقتصادی، رفاهی می گردد. شاخص مکان یابی صنعتی به عنوان یکی از عناصر کلیدی در موفقیت و بقای مراکز صنعتی در سطح ملی و بین المللی مطرح است. همچنین، هدف اصلی این تحقیق ارایه رویکردی علمی و عملی به منظور مکان یابی مرکز خدمات فن آوری کسب و کار در استان قزوین می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان و کارشناسان با تجربه با حجم نمونه 20 نفر بوده و ابزار مورد استفاده به صورت پرسشنامه است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک ویکور و تاپسیس انجام شده است. در این پژوهش 5 مکان صنعتی از جمله: آبیک، خرم دشت، حیدریه، آراسنج و لیا جهت تعیین مکان صنعتی مناسب برای احداث مرکز خدمات فن آوری کسب و کار مورد بررسی قرار گرفته اند. این مراکز تحت نظارت شرکت شهرکهای صنعتی استان قزوین که حامی مالی پروژه می باشد انتخاب شده اند. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که منطقه ای صنعتی لیا با توجه به شرایط و محدودیت های محیطی و عوامل کیفی، کمی و خدماتی در نظر گرفته شده، از بین مناطق مد نظر انتخاب شده و جهت بهره برداری و احداث مرکز خدمات کسب و کار و فناوری معرفی گردیده است.

    کلیدواژگان: مکانیابی، شهرک های صنعتی، مرکز خدمات فناوری کسب و کار، ویکور، تاپسیس
  • شادی ضیائی*، مهناز محمودی زرندی صفحات 523-535

    در این تحقیق بخشی از ساختار بومی معماری مسکن بومی شهر رشت از منظر نحوه ی استفاده از تهویه طبیعی برای مقابله با رطوبت بالای هوا و نوع برخورد با شرایط سخت و دشوار محیطی مورد بررسی قرار گرفته است. از آنجا که این شهر در اکثر روزهای سال دارای رطوبت بالاتر از حد آسایش می باشد، راهکارهای مواجهه با این رطوبت بسیار حایز اهمیت هستند. فضاهای نیمه باز در این اقلیم، نقش موثری در ایجاد تهویه و کاهش رطوبت دارند؛ از همین رو شناخت الگوی بهینه ی این فضاها برای ایجاد بیشترین میزان تهویه، ضروری می باشد. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی-تحلیلی می باشد و اطلاعات و داده ها با استفاده از مطالعات اسنادی، میدانی و نرم_افزارهای Climate، Weathertool و Meteonorm گردآوری شده و توسط نرم افزار Fluent تحلیل می گردند. در این راستا ابتدا شرایط آب و هوایی در ماه های مختلف سال در شهر رشت، مورد بررسی قرار می گیرد و پس از بررسی ویژگی های مسکن بومی این شهر و تعریف یک دسته بندی از نظامات توده و فضا و فضاهای نیمه باز، به تحلیل نقش فضاهای نیمه باز در ایجاد تهویه ی طبیعی پرداخته می شود. بدین صورت که الگوی جریان باد و تهویه ی طبیعی در دو گونه ی غالب فضاهای نیمه باز مسکن بومی شهر رشت توسط نرم افزار Fluent تحلیل گشته و الگوی بهینه معرفی می شود. نتایج بررسی چندین خانه ی مسکونی در بافت بومی شهر نشان می دهد که نظام توده و فضا و ایوان ها به عنوان فضاهای نیمه باز، نقش مهمی در پایداری اقلیمی معماری و مقابله با رطوبت هوا دارد.

    کلیدواژگان: : مسکن بومی، اقلیم شهر رشت، تهویه طبیعی، فضای نیمه باز، نرم افزار فلوئنت
  • رویا عابدینی ایرانق، حسن محمودزاده* صفحات 537-550

    امروزه توسعه میان افزای شهری به ویژه برای شهرهایی که با محدودیت توسعه افقی مواجه اند روش مناسبی شناخته شده است، که در این میان رشد هوشمند شهری تاکید زیادی بر مسایلی مانند کاربری های مختلط...دارد. پژوهش حاضر با هدف اولویت بندی شاخصهای رشد هوشمندجهت شناسایی ظرفیت کالبدی برای توسعه میانافزا با تاکید سناریونویسی منطقه 3 تبریز، با 26 مولفه رشد هوشمند در قالب 3 شاخص اجتماعی، کالبدی وزیست محیطی با استفاده از روش معادلات ساختاری و تحلیل چند متغییره فازی در محیط GISانجام شده است. پژوهش حاضر باماهیت کاربردی-عملی و روش توصیفی-تجربی است. گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته شده است که نمونه آماری مشتمل بر 373 نفراز ساکنان منطقه3 تبریز بطور تصادفی انتخاب شده اند. با استفاده از آزمون رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS، اولویت بندی شاخصهای پنهان و با استفاده از آزمون بارهای عاملی در نرم افزار LISREL،شاخصهای آشکاربراساس اهمیت اولویت بندی شدندو برای تهیه نقشه شاخصهای موثر، ازمدل منطق فازی در قالب GISاستفاده شده است.نتایج حاصل از تحلیل نشان می دهد که بعضی از قسمتهای منطقه در وضعیت مطلبوبی نیستند؛ بطوری که محله های شمالی در سطح متوسط روبه بالا و محله های غربی در سطح کاملا مطلوب و محله های جنوبی و جنوب شرقی در سطح خیلی پایین قرار دارند؛ بنابراین، عوامل موثر در هوشمندی در سطح منطقه 3 به ترتیب اهمیت اجتماعی،کالبدی و زیست محیطی اولویت بندی شده اند، و با ارایه سناریوهایی در جهت اطلاح و بهبود کاربریهای مختلط، فضای سبز، ایجاد جوامع پیاده محور در منطقه تاکید شد و پیشنهادهایی، بر تقویت شاخص های موثر براساس اولویت آنها تاکید شده است.

    کلیدواژگان: توسعه میان افزا، رشد هوشمند، کالبدی، سناریو نویسی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • ساناز سعیدی مفرد، تکتم حنایی، سوسن شیروانی مقدم* صفحات 551-566

    حاشیه نشینی پدیده ای است که به دنبال تحولات ساختاری و بروز مسایل و مشکلات اقتصادی اجتماعی مانند جریان سریع شهر نشینی و مهاجرت های روستایی لجام گسیخته در شهرهای امروز پدیدار گردیده است. در بافت های حاشیه نشین شهرهای امروز ، به علت تفاوت های ناشی از زیرساخت های طبیعی و الگوی برنامه ریزی فضایی، شاهد فضاهای نابرابر شهری می باشیم. پژوهش حاضر با هدف سنجش وضعیت عدالت فضایی در پهنه های حاشیه کلانشهر مشهد به شیوه توصیفی- تحلیلی با استفاده از مدل F’ANP صورت پذیرفت. براساس مطالعات صورت گرفته سه معیار آرامش، ارتباط فضایی و کیفیت فضایی معیارهای موثر در تحقق عدالت فضایی در پهنه های شهری می باشد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد از میان پهنه های هشت گانه حاشیه ای کلانشهر مشهد ، هسته جمعیتی گلشهر به لحاظ وضعیت عدالت فضایی در سطح بسیار ضعیف و هسته جمعیتی جاده قوچان در سطح بندی انجام شده وضعیت عدالت فضایی بسیار زیاد را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، سکونتگاه های غیر رسمی، کلانشهر مشهد
  • فاطمه شرفیان، حسین غضنفرپور*، حجت الله شرفی صفحات 567-581

    یکی از مهمترین مشکلات موجود در شهرهای کشور به نحوه استقرار نامناسب فعالیت های مربوط به خدمات شهری در بستر شهر و به شهروندان، در مجاورت سایر کاربری های موجود مربوط می شود .در شهر یاسوج بازار به عنوان قلب اقتصادی شهر محسوب می شود و افزایش ترافیک در این قسمت مشکلات عدیده کالبدی-کارکردی و دسترسی-ترافیکی برای شهروندان ایجاد کرده است. لذا این تحقیق سعی در برنامه ریزی و ساماندهی بازار یاسوج با تاکید بر کاهش ترافیک با رویکرد مشارکتی دارد. روش انجام این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده داده های تحقیق در محدوده موردمطالعه با استفاده از پرسشنامه و منابع اسنادی و کتابخانه ای و آمار دستگاه های اجرایی به دست آمده، جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار آماری SPSS بهره گیری شده است، همچنین از نرم افزار GIS ARC در تهیه و تولید نقشه ها استفاده شد و جهت تحلیل اطلاعات از مدل های SWOT و QSPM بهره برده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که شاخص های کالبدی-کارکردی، اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی، مدیریتی، دسترسی و ترافیکی از نظر شهروندان وضعیتی قابل قبولی ندارند و دارای سطح مطلوبی در بازار یاسوج نمی باشند. ایجاد پارکینگ در محدوده بازار با توجه به وجود زمین های خالی در این محدوده می تواند در کاهش ترافیک محدوده بازار موثر باشد . تاکید برایجاد سیستم حمل و نقل عمومی مناسب و کارآمد در محدوده بازار جهت کاهش استفاده

    کلیدواژگان: ساماندهی، بازاریاسوج، مشارکت، حمل و نقل و ترافیک
  • مجید محمدی، محبوبه بابایی*، عالیه شکربیگی صفحات 583-597

    کیفیت زندگی روستایی عبارتست ازچگونگی شرایط ووضعیت عینی زندگی خانواده هاو روستاها. دراین راستا تحقیق حاضرتحت عنوان تحلیل کیفیت زندگی در روستاهای شهرستان طارم درسال95به اجرادرآمده است.جامعه آماری درتحقیق حاضرعبارتست ازروستاییان شهرستان طارم که ازبین روستاهای شهرستان که بیش از100روستامی باشد(10 روستا دربخش مرکزی و10روستا در بخش چورزق) تعداد 20روستاوازاین20روستا(جامعه آماری12000نفر)،تعداد371نفربه روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند.روش مورداستفاده دراین تحقیق توصیفی-تحلیلی وابزار مورداستفاده دراین تحقیق پرسشنامه محقق ساخته می باشدتجزیه وتحلیل اطلاعات بااستفاده ازنرم افزار spss وبااستفاده ازآمارهای توصیفی وآزمون همبستگی پیرسون ورگرسیون چندمتغیره انجام گرفته است . براساس یافته های تحقیق می توان چنین نتیجه گرفت ازبین عوامل فردی (سن،جنسیت، تحصیلات، بعدخانوار،وضعیت تاهل،مقدارزمین زیرکشت،میزان درآمد،نوع کار،داشتن دوشغل،نوع محصول زراعی،نوع محصول باغی،وسیله شخصی)تنهامتغیرهای میزان درآمد،داشتن دوشغل،مقدار زمین زیر کشت،نوع محصول باغی ووسیله شخصی بامتغیروابسته(کیفیت زندگی)رابطه معناداردارندوهمچنین بین عوامل مستقل(زیرساخت های کشاورزی،زیرساخت های کالبدی،زیرساخت های نهادی،زیرساخت های اجتماعی،امکانات رفاهی ،مشارکت خانوادگی)تنها بین زیرساخت های نهادی با متغیر وابسته (کیفیت زندگی)تفاوت معناداری وجودنداشت ودرخصوص نتیجه گیری کلی اینکه اکثریت حجم نمونه،کیفیت زندگی رادرحدمتوسط ارزیابی کرده اند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، زیرساخت های کشاورزی، زیرساخت های کالبدی، مشارکت خانوادگی، امکانات رفاهی
  • سیده حدیثه صدیق ضیابری، حسن ذوالفقار زاده*، فرزانه اسدی ملک جهان، سیده مامک صلواتیان صفحات 599-613

    با در نظر گرفتن اقلیم منطقه، طراحی ابعاد و تناسبات پلان بنا و قرارگیری مناسب ساختمان، سبب کاهش بار حرارتی، برودتی و بهبود برخورداری ساختمان از تهویه طبیعی می گردد. در این مقاله یک نمونه موردی ساختمان اداری در اقلیم معتدل و مرطوب شهر رشت با نرم افزار Designbuilder 5.4 شبیه سازی و مقادیر تهویه طبیعی و انرژی مصرفی کل سالانه آن محاسبه می شوند. هدف، تحلیل وضعیت موجود، ارایه پیشنهاد بهبود رفتار تهویه- انرژی مصرفی بر اساس تناسبات پلان، جهت گیری و ارایه الگوهایی جهت طراحی ساختمانهای اداری در اقلیم معتدل و مرطوب است. بر این اساس ساختمان مورد مطالعه در 7 جهت مختلف جنوبی، 45، 30 و 15 درجه جنوب شرقی و غربی شبیه سازی و مقادیر تهویه و انرژی مصرفی سالانه محاسبه می شوند. در مرحله بعد با پیشنهاد تغییر شاخص تناسبات پلان ساختمان مورد مطالعه از 2:3 به 1:3، 1:2 و 1:1 ، شبیه سازی هر یک به ازای 7 جهت مورد نظر انجام می شود. کمترین میزان انرژی مصرفی کل سالانه ساختمان با شاخص تناسب1:3 و جهت گیری شمالی-جنوبی و بیشترین مقدار تهویه طبیعی نیز با همین شاخص تناسب در جهت گیری 30 درجه جنوب غربی و جنوب شرقی حاصل می گردد. همچنین با هدف تحلیل کمی مقایسه ای شاخص های تغییر تهویه و انرژی مصرفی به ازای تغییر جهت برای چهار شاخص تناسب محاسبه می شوند. بیشترین شاخص تهویه به ازای کمترین شاخص رشد انرژی مصرفی در شاخص تناسب 1:2 به ازای زاویه 15 درجه جنوب شرقی و غربی حاصل می شود.

    کلیدواژگان: جهت گیری ساختمان، تهویه طبیعی، انرژی مصرفی سالانه، تناسبات پلان، نرم افزار دیزاین بیلدر
  • سید مسعود موسوی*، کرامت الله زیاری، حسین سلطان زاده صفحات 615-631

    با توجه به پیچیدگی روابط بین سطوح اثرگذار بر کیفیت محیط مسکونی، رفتارشناسی علل تغییر کیفیت محیط را براساس رویکرد سیستمی میتوان توضیح داد. در این پژوهش با کمک مدل سازی سیستمی در برنامه های رایانه ای و تحلیل منابع، مکان منابع، فعالیت ها و همچنین استخراج پارامترهای تاثیرگذار بر ایمنی شهری در فرایند رشد کالبدی شهر با استفاده از روش برنامه ریزی منابع مکانی مورد تحلیل قرار می گیرد و در این راستا مکان منابع و فعالیت ها در برنامه ریزی محوریت پیدا می کند. در این روش برنامه ریزی که مبتنی بر دنیای واقعی است؛ اطلاعات جمع آوری و با استفاده از نقشه های پایه ای بروز شده، کلیه اطلاعات به مکان اشیاء دنیای واقعی منظم می گردند و تحلیل داده ها با مدل هایی صورت میگیرد که اساسا درآنها بعد مکانی بعنوان یکی از ابعاد مهم در مدل تلقی می شود و براساس بعد مکانی یا محل استقرار عوارض، اشیاء، فعالیت های انسانی و سایر اطلاعات مورد نظر، مدل تحلیل و برنامه ریزی شکل میگیرد. اساس برنامه ریزی منابع مکانی، مشاهدات صحیح و بروز و مدل های تحلیلی و منطقی قابل محاسبه می باشد که جهت بررسی فرضیه ها نخست با جمع آوری اطلاعات از طریق متون و منابع کتابخانه ای و در ادامه از طریق کار میدانی با برداشت کالبدی فعالیت های موجود در منطقه 4 شهر رشت به تفکیک محلات ، به بستر مناسبی جهت شناخت و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده در سطح بندی مطلوبیت در محلات منطقه (4) شهر رشت دست یافت.

    کلیدواژگان: ایمنی شهری، مطلوبیت، شاخص تراکمی، رشد کالبدی
  • علیرضا اقدامی معافی*، فاطمه همتی گسکری صفحات 633-648

    گیلان دارای فرهنگ عامه‏ی شفاهی غنی و گسترده‏ای است که از نسلی به نسل دیگر منتقل شده‏است که متاسفانه به دلیل پیشرفت علم و دور شدن نسل‏های جوان از فرهنگ عامه، این باورها، آداب و رسوم و زبان عامیانه در معرض فراموشی قرار گرفته است. از جمله مناطق گیلان که دارای فرهنگ و تمدنی غنی و کهن است، منطقه‏ی تالش‏زبان ماسوله است. این پژوهش با هدف بررسی و استخراج باورهای عامیانه مردم این منطقه در زمینه‏های مختلف باورهای مربوط به طبیعت، حیوانات، آداب و رسوم زندگی اجتماعی با روش میدانی تهیه و تنظیم شده است. علاوه بر شیوه میدانی برای مطالب مقدماتی از روش کتابخانه یی استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بیشترین باورها و اعتقادات مردم این منطقه مربوط به طبیعت، گیاهان و حیوانات است و پس از آن در بخش عقاید مربوط به زندگی فردی و اجتماعی، اعیاد باستانی نوروز و چهارشنبه‏سوری از اهمیت و گستردگی بیشتری برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: آداب و رسوم، فرهنگ عامه، تالش‏، ماسوله
  • زهرا سادات موسوی، ابوتراب علیرضایی*، اشرف شاه منصوری، امیررضا علیزاده مجد صفحات 649-666

    خبرگان و متخصصان کسب وکار براین باور هستند که ساختن و حفظ یک برند قدرتمند کارآفرینانه جهت رشد، دوام و ماندگاری یک کسب وکار در محیط های رقابتی و پیچیده امروزی از اهمیتی فوق العاده حیاتی برخوردار است. این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ شیوه گردآوری داده ها، آمیخته اکتشافیمی باشد. در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته، گروه کانونی و گروه بندی خبرگان و در بخش کمی از معادلات ساختاری و از نرم افزار PLS استفاده شد. براین اساس ابتدا مولفه های کسب وکارهای روستایی شناسایی شد و تحت عنوان مدلی پیشنهاد گردید. به منظور بررسی پایایی مدل اندازه گیری پژوهش، به بررسی ضرایب بارهای عاملی، ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی، روایی همگرا و روایی واگرا استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که مدل پیشنهادی دارای 4 بعد محرک بازاری، بستر سکونتگاهی، بافتار و کارآفرینی می باشد. بر اساس پژوهش حاضر می توان گفت که به منظور شناسایی عوامل موثر توسعه کسب و کار زنجیره ای روستایی لازم است هر کسب و کار پس از شناخت وضع موجود خود، بر اساس ابعاد، مولفه ها و شاخص های مدل حاضر اقدام به برنامه ریزی استراتژیک در تمام سطوح خود نماید و با توسعه ساختار حمایتی، به تقویت ارتباط بهینه با ذینفعان به خصوص صنعت با در نظر گیری نقش سکونتگاه ها بپردازد.

    کلیدواژگان: کسب و کار زنجیره ای، کسب و کار روستایی، توسعه کسب و کار
  • سامان ابی زاده* صفحات 667-681

    هدف پژوهش حاضر بررسی معیارهای موثر بر ارتقای فعالیت و حضور زنان در فضاهای شهری (پیاده راه اسفریس واقع در شهر اردبیل) و با بهره گیری از مدل مکانی کانتر بود. روش شناسی این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه انجام، از نوع توصیفی- تحلیلی و از نوع همبستگی است. داده های مورد نیاز با استفاده از پیمایش از اهالی جمع آوری شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر را شهروندان اردبیل تشکیل می دهند که383 نفر از شهروندان اردبیل از بین 800 نفر بر طبق جدول مورگان به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند که از این تعداد 245 نفر زن و 138 نفر مرد بودند و به منظور بررسی مولفه ها، پرسشنامه ی فعالیت و رفتار، پرسشنامه ی ویژگی های کالبدی- فضایی و پرسشنامه ی معانی اجرا گردید؛ که ضمن تایید روایی و سپس پایایی آن ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شده که نشان از سطح بالای اطمینان ابزار تحقیق می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss از آزمون های Tتک نمونه ای و همبستگی پیرسون، استفاده شد و منجر به این نتیجه شد که پیاده راه اسفریس اردبیل، از نظر شاخص های کالبدی-فضایی در حد متوسط است و میانگین های کمتر از 3، بیانگر وجود ضعف در این مولفه ها می باشد؛ این شاخص ها معنادار و موثر بر حضور بانوان بوده و اگر دارای کیفیت بالا باشند، تاثیر مثبتی بر حضور بانوان خواهند گذاشت ولی در حال حاضر با توجه به نتایج، شاخص های کالبدی-فضایی در حد متوسط بوده و باعث حضور کمتر بانوان در محدوده پیاده روی شده است.

    کلیدواژگان: فعالیت زنان، فضای شهری، مدل مکانی کانتر، پیاده راه اسفریس اردبیل
|
  • Qader Bayzidi *, Kianoush Faraji Pages 439-453

    Living spaces and in their context “houses”, have been one of the lasting needs created by human beings in every society. Despite of many years passing from their construction and living in them, they are still evidently, memorable and decent in all their dimensions. These spaces are the most noble, beautiful and tangible property of architecture as well as serve comfort the users, represent identity and fulfill owners dream, hopes in the best possible ways. The nature and concepts derived from it are important components and as a meaningful factor. The main purpose is to identify influential factors in Foucault’s genealogy and their role in the creation of divers’ concepts of nature and how they are present in the architecture of Iranian houses. Therefore, the research method is Foucault’s genealogy and semiotic method were used for data analysis. The result of the study shows that the meanings of nature are not limited to houses; Rather, within the framework of specific discourses appropriate to the conditions of society in each historical period, they have constructed an identity and a mentality linked to power. The physical, functional and content presence of nature, in addition to recalling the past through explicit and implicit meanings, under the influence of modern developments and the creation of various architectural trends led to the production of new knowledge and meanings in the field of industry, art and architecture.

    Keywords: Foucault’s Genealogy, nature, house, Iranian Architecture
  • Mohsen Niazi, Hadi Razeghi Maleh *, Sabah Motevalian, Hasan Piri Pages 455-471

    The present study goal to investigate the relationship between social capital and local community attitudes towards Eco-tourism. To explain the theoretical aspects of the problem of Bourdieu, Putnam and Orams is used. In the present study, survey method was used. The study population include of residents 18 years and older Chy Chy Ney Kuti village of the lahijan city. The sample size software was used to determine pass through a sample size of 103 people is estimated. In this study questionnaire was used for data collection. Research findings show that participation variable and social trust variables, respectively, the highest (0/441) and lowest (0/202) the effect on the attitude of the community towards sustainable Eco-tourism variable. The results also show the positive effects of social capital (networks of relationships, social participation, social trust) on the attitude of the community towards sustainable Eco-tourism, which means that the increase of social capital, the average increase attitude of the community towards sustainable Eco-tourism..

    Keywords: Social capital, Social Participation, Network of relationships. Social Trust, Sustainable Eco-tourism
  • Aliakbar Anabestani *, Sahar Ahmadzadeh, Hamid Shayan Pages 473-487

    Nowadays, managing in different villages, especially villages with ethnic, religious, linguistic and especially metropolitan border villages is a multicultural challenge due to the large number of immigrants. Cultural intelligence helps rural managers to understand different audiences, manage diverse teams, apply intercultural talents and adapt to leadership networks. In this research tried to study the effect of cultural intelligence on the performance of the duties of rural dignitaries in rural area. The research method in this descriptive-analytic study is a major part of its data collected based on field studies from the region. The statistical population of the study consisted of 24 sample villages with a population of 86856 people in the form of 23997 households. The sample size of 227 people was determined by Cochran method and selected by systematic random sampling from among the villagers. In this sample, the number of 24 dignitaries, 24 members of the Islamic Council of the provinces and 6 administrative experts were added, finally 281 questionnaires were completed. The findings of the study, based on the results of structural analysis, show that in general, cultural intelligence has a positive and direct effect on the performance of jobseekers with a coefficient of 0.776. Among the dimensions of cultural intelligence, the strategy followed by the coefficient of 0.3447 had the most positive and significant effect on the performance of the duties of the tenants, after which the dimensions of behavior, knowledge and motivation of cultural intelligence were effective on the performance of the duties of tenants.

    Keywords: Cultural Intelligence, Dehyaran, rural management, Task performance, Mashhad County
  • Samad Samie, Mehrdad Ramzanipour *, Leila Ebrahimi, Amane Haghzad Pages 489-507

    Housing is durable, immovable, multidimensional, heterogeneous, and costly goods. Housing plays a very significant role in the social organization of space. Therefore, some policies must be taken in housing planning to facilitate the access terms to housing for each social group,in particular, low-income groups. One of the modern methods to achieve this goal in planning is the futurology-based methods. In this regard, the current study aims to identify the influential factors in the urban housing of the low-income class. This study is applied in terms of purpose and analytical-descriptive in terms of nature. Library and survey studies were used to collect the information. The statistical population of the research is the experts in housing and low-income groups. 35 experts were selected using a purposive sampling method due to the unknown number of the population. The applied indicators consist of 43 variables in 5 different aspects. Environmental scanning technique, Delphi method, and Mic Mac software were used to analyze data. According to the findings obtained from the Delphi method and environmental scanning, 43 factors affecting the housing planning of the low-income class of Rasht City were identified. After analyzing by Mic Mac software, 15 factors including housing price, unemployment, inappropriate poverty alleviation policies, population growth rate, housing rent, construction materials, public and private investments, land price, construction credits, construction costs, lack of proper urban governance, unfair distribution of power sources, income, inflation, tolls and taxes, were recognized as the main factors affecting the housing development of low-income groups of the city.

    Keywords: Low-income groups, housing planning, futures studies Approach, Rasht City
  • Parvaneh Gholipoor *, Seyed Habib Rahmati, MohammadMehdi Mozaffari Pages 509-522

    Today, the issue of locating industrial complexes at the national and regional level in the macroeconomic structure is important in terms of its benefits and strategic issues. Because it leads to optimization of time, cost and prevention of waste of human, financial and environmental resources, economic development and welfare.Therefore, the purpose of this research is provide a scientific and practical approach to locating a technology service center in the Qazvin province. The research method is descriptive-analytic. The statistical population of the study consisted of experts and experienced experts with a sample size of 20 people. The tool was a questionnaire. Data analysis was carried out using the vikor and TOPSIS technique. In this research, five industrial sites including Abik, Khoramdasht, Heydarieh, Arasandeh and Lia have been investigated for determining the suitable industrial site for the establishment of a technology business service center. These centers are selected under the supervision of Qazvin industrial Estate which are project sponsors. The results indicate that the industrial place of Lia is considered in accordance to the qualitative, quantitative and service factors, selected from the selected areas for the operation and construction of the service center. In order to work and technology have been introduced

    Keywords: Location, the industrial Estate, the business technology service center, VIKOR, TOPSIST
  • Shadi Ziaee *, Mahnaz Mahmoudi Zarandi Pages 523-535

    In this research, a part of Rasht’s residential vernacular architecture has been analysed to use natural ventilation against the high humidity. The solutions to confront with this humidity is important because of rasht’s high humidity in most months of year. Half-opened spaces have very important role to reduce humidity. so it is necessary to anderstand the best type of these spaces to use more natural ventilation. Research methodology is descriptive- analytic and information was gathered throw documents and observation. This information was analysed with software. In this regard Rasht’s climate information in different months of year had been analysed with software, different forms of half-opened spaces were sorted, characters of vernacular architecture in Rasht’s old house were gathered and the role of half-opened spaces to use natural ventilation was analysed. The sample of wind flow and natural ventilation in two old houses of Rasht was analysed with Fluent software and the best sample was suggested. The results shows that Eyvans as half-opened spaces have an important role to reduce humidity and use natural ventilation.

    Keywords: Vernacular house, Rasht’s climate, Natural Ventilation, half-opened spaces, Fluent software
  • Roya Abedini Iranq, Hassan Mahmoudzadeh * Pages 537-550

    Today, urban intermediate urban development, especially for cities facing horizontaldevelopment constraints, is well known, among which urban intelligent growthemphasizes issues such as mixed use, The purpose ofthis study was to prioritize intelligent growth indicators to identify physical capacity forintermediate development with emphasis on scenario planning, principles of smart growth in the form of 3 environmental, social, physicalindicators using structural equation and multivariate analysis Fuzzy in theGIS environment. which is of appliedpractical nature and descriptivempirical method,a researchermade questionnaire was used to collect data.coefficient a sample of373 residents of Tabriz 3 area was randomly selected. Using linear regression test inSPSS software, prioritizing hidden indicators and using factor load tests in softsoftware, LISREL, explicit indicators were prioritized based on the importance andeffectiveness of the index and for mapping the effectiveFuzzy logic is used in GIS format. The results of the data analysis show that all partsof the area are not in a situation where the northern neighborhoods are in the mediumupward and western neighborhoods at perfectly suitable levels and in the southernand southeastern neighborhoods At the very low levels, therefore, the effective factorsin intelligence at the level of area 3 are prioritized, respectively, body in priority orderIntelligence of the 3rd district of Tabriz was emphasized by emphasizing the scenariosfor the purpose of changing and improving complex uses, green spaces, creatingpedestrian societies in the region, and with the AE proposals on strengthening theeffective indices based on their priority is emphasized

    Keywords: infill development, physical, Smart Growth, GIS
  • Sanaz Saeedi Mofrad, Toktam Hanaee, Sousan Shirvani Moghadam * Pages 551-566

    Marginalization is a phenomenon that has emerged in the cities of today s cities following structural changes and the emergence of social and economic problems such as the rapid circulation of urbanization and ungovernable rural migrations. In the marginal fabrics of today's cities, we see unequal urban spaces due to differences in the natural infrastructure and spatial planning paradigm. the present study aims to assess the state of spatial justice in the areas of boundary boundary of mashhad in descriptive - analytic method using the F’ANP model.According to the studies, three criteria of comfort, spatial relation and spatial quality are effective criteria in realization of spatial justice in urban arenas. The results of this study shows among the eight marginal areas of mashhad, Golshahr population core in terms of the status of spatial justice at the very poor level and Jade Ghadim population core that are based on the categories status of a very high spatial justice has devoted itself to itself.

    Keywords: Spatial justice, Informal settlements, Mashhad Metropolis
  • Fatemeh Sharafhan, Hossein Ghazanfarpour *, Hojjatallah Sharafi Pages 567-581

    One of the most important problems in the cities of the country is related to the inadequate establishment of urban services activities in the city. In the city of Yasuj, the market is considered to be the economic heart of the city, and the increase in traffic in this section has created functional-functional and traffic-access problems for the citizens. The method of this research is descriptive-analytic. The research data were analyzed using SPSS software using SPSS software, using descriptive and library references and statistics. For data analysis, SPSS software was used, as well as soft The GIS ARC software was used to produce maps and SWOT and QSPM models were used to analyze the information. The results of the research show that functional, economic, social, environmental, managerial, access and traffic indicators are not acceptable in terms of citizens and do not have a good level in the Yasuj market. Creating a parking lot in the market area can be effective in reducing market traffic by limiting the availability of land in this market, as well as passing salespeople to another point in organizing market boundaries. Emphasizing the proper and efficient public transport system in the market to reduce the use of single-seat vehicles is one of the most important strategies for planning and organizing the Yasuj market, with an emphasis on reducing traffic.

    Keywords: Organization, Marketing, Participation, Transportation, Traffic
  • Majid Mohammadi, Mahbubeh Babaei *, Alieh Shekarbeygi Pages 583-597

    The quality of rural life is defined as the objective condition of the lives of families and villages. In this regard, the present study was titled Quality of Life Analysis in Tarom Townships in the Year 2016. The statistical population of the present study is Tarom Township, out of a village with more than 100 villages (10 villages in the central part and 10 villages in the village of 20) 37 Samples were randomly selected. The method used in this descriptive-analytical study and the tool used in this research is a researcher-made questionnaire. Data analysis was performed using spss software and descriptive statistics and Pearson correlation test. Multivariate regression was performed. Based on the research findings, it can be concluded that individual factors (age, gender, education, household size, marital status, amount of land planted, income, type of work, occupation, type of crop, type of horticultural product, personal means), only income variables. Significant relationship was also found between independent factors (agricultural infrastructure, physical infrastructure, institutional infrastructure, social infrastructure, social facilities, welfare, family participation), ownership, occupation, amount of land cultivated, type of horticulture, and personal livelihood (quality of life). There were no significant differences with the dependent variable (quality of life) Concerning the general conclusion that the majority of the sample size assessed the quality of life in the middle.

    Keywords: quality of life, Agricultural Infrastructure, Physical Infrastructure, Family Partnership, welfare
  • Seyedeh Hadiseh Sedigh Ziabari, Hassan Zolfagharzadeh *, Farzaneh Asadi Malekjahan, Seyede Mamak Salavatian Pages 599-613

    Considering the region's climate, designing the dimensions and proportions of plans and proper location of buildings reduce the thermal and cooling load, and improve natural ventilation of buildings. Accordingly, in this paper, an office building in the temperate and humid climate of Rasht was simulated using DesignBuilder 5.4, and the natural ventilation and total annual energy consumption were calculated. The aim of the study was to analyze the existing situation, propose methods to improve the ventilation-energy consumption behavior based on plan proportions, orientation, and, present models to design office buildings in temperate and humid climates. Therefore, the building was simulated in seven different orientations, namely south, 45, 30 and 15-degree southeast, and west, and the values of ventilation and annual energy consumption were calculated. Then, it was proposed to adjust building plan proportions from 2:3 to 1:3, 1:2, and 1:1, to simulate each proportion for 7 different orientations. The lowest total annual energy consumption was observed in a building with a 1:3 proportion and north-south orientation, and the highest natural ventilation with the same proportion was obtained in 30-degree southwest and southeast orientations. Furthermore, changes of ventilation and energy consumption indices were calculated for the changes in four proportions in order to conduct a comparative quantitative analysis. The highest ventilation index was obtained for the lowest energy consumption growth index in 1:2 proportion for 15-degree southeast, and west orientation.

    Keywords: Building Orientation, Natural Ventilation, annual energy consumption, plan proportions, DesignBuilder
  • Seyed Masoud Mousavi *, Keramatollah Ziari, Hossen Soltanzadeh Pages 615-631

    Due to the complexity of relationships between levels of quality residential environment influencing human ethology, the causes of the change of the quality system approach based on the environment can be explained. The dynamics of changes in the quality of the environment cannot be studied by linear perspectives. Behavioral analysis system so change the quality of the environment must use approaches and dynamic simulations.Applied research based on this description and analysis will be with the help of system modeling in computer applications and analysis resources, resources, activities and location as well as the extraction of effective parameters on the physical growth of urban safety in the process of city planning of the resources assembled about location analysis and in this regard the location of resources and activities in the planning. In this way, planning is based on the real-world data collection and the use of basic maps update, all real-world objects on a regular basis to the information and analysis of the data with the model for the next draneha which is essentially a place as one of the most important dimensions in the model to be the next location or place of establishment on the basis of and the effects of human activities, objects, and other information about the view, the model of analysis and planning unfold. The basis of the correct location, resource planning and analytical and logical models can be calculated.

    Keywords: Urban Safety, desirability, density indicators, Physical growth
  • Alireza Eghdami Moafi *, Fateme Hemmati Gaskari Pages 633-648

    Guilan has a rich and extensive oral Folk culture that has been passed down from generation to generation. Unfortunately, these beliefs, customs and slang language has been forgotten due to the advancement of science and the departure of younger generations from Folk culture. One of the areas of Gilan which has rich ancient culture and civilization is Masuleh region with Talesh language. This study aims to investigate and extract the folk beliefs of the people of this area in different fields of beliefs related to nature, animals, and customs of social life by field study. In addition to the field method, the library method has been used for introductory material. The results of this study showed that most of the beliefs and beliefs of the people in this area are related to nature, plants and animals, and then to the beliefs about individual and social life, Nowruz and Chaharshanbe Suri are more important and widespread.

    Keywords: Customs, folk culture, Talesh, Masouleh
  • Zahra Saadat Mousavi, Ashraf Shahmansoury, Amirreza Alizadeh Majd Pages 649-666

    Experts and business experts believe that building and maintaining a strong entrepreneurial brand is critical to growing, sustaining and sustaining a business in today's competitive and complex environments. This study is an applied and explorative mix in terms of purpose and data collection. Semi-structured interviews, focus group and expert grouping were used in the qualitative part, and PLS software was used in the quantitative part of the structural equations. Accordingly, the components of rural businesses were first identified and proposed as a model. To evaluate the reliability of the research measurement model, factor loadings coefficients, Cronbach's alpha coefficients and composite reliability, convergent validity and divergent validity were used. The results show that the proposed model has two dimensions of market stimulus, housing context, context and entrepreneurship. According to the present research, in order to identify the effective factors of rural chain business development, it is necessary for each business, after recognizing its current status, to make strategic planning at all levels based on the dimensions, components and indicators of the present model. By developing a support structure, strengthening the optimal relationship with stakeholders, especially industry, by considering the role of settlements.

    Keywords: Chain Business, Rural Business, Business Development
  • Saman Abizade * Pages 667-681

    The aim of this study was to evaluate the effective criteria on promoting women's activity and their presence in urban spaces (Esfaris Sidewalk located in Ardabil city) using the Canter's place model . The methodology of this research is applied in terms of purpose and in terms of method of doing; it is descriptive-analytical and correlational. The required data were collected from the residents using a survey. The statistical population of this study is Ardabil citizens, of which 383 citizens of Ardabil were selected from 800 people according to Morgan table by stratified random method, of which 245 were females and 138 were males and in order to investigate the components, a questionnaire of activity and behavior, a questionnaire of physical-spatial features and a questionnaire of meanings were implemented; While confirmation, their validity and then reliability were measured using Cronbach's alpha coefficient, which indicates a high level of reliability of research tools. One-sample T-tests and Pearson correlation were used to analyze the collected data using SPSS software and led to this conclusion that the Esfaris Sidewalk of Ardabil, in terms of physical-spatial indicators is moderate and according to averages less than 3, it indicates the existence of weakness in these components. These indicators are significant and if physical-spatial indicators are high quality, it will have a positive effect on the presence of women. But according to the results, physical-spatial indicators are moderate and as a result, there is less presence of women in the walking area.

    Keywords: Women's Activity, Urban Space, Canter's Place Model, Esfaris Sidewalk of Ardabil